Paleis Het Loo

Op 40 minuten rijden (45 km) van Wolfheze ligt het imposante Koninklijk Paleis Het Loo, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Tot 1975 is dit paleis bewoond door leden van de Koninklijke Familie van Nederland. Sinds 1984 is het als Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor publiek en vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats.

Stadhouder Willem III (1650-1702) koopt in 1684 het middeleeuwse jachtslot Het Loo (nu ‘Het Oude Loo’ genoemd) inclusief de omringende gebouwen, bossen, landerijen en waterlopen. Hij wil op deze plek een nieuw jachtslot bouwen om te concurreren met buitenverblijven van andere Europese vorsten. Willem en zijn echtgenote Mary Stuart (later koningin Mary II) zijn liefhebbers van architectuur en tuinkunst. Het ‘nieuwe’ Loo moet een fraaie zomerresidentie worden waar de stadhouder kan jagen en zijn hoge gasten vorstelijk kan ontvangen.

In 1686 zijn het paleis en de tuinen zo goed als klaar. Drie jaar later, in 1689, worden Willem en Mary koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland en bij deze internationale status hoort een groter paleis. De tuinen worden uitgebreid en er komen vier paviljoens aan het paleis die het middendeel met de Oost- en de Westvleugel verbinden.

Jachtslot, zomerverblijf en woonpaleis

Na de dood van koning-stadhouder Willem III is het paleis door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als jachtslot, zomerverblijf en woonpaleis. De laatste bewoners zijn prinses Margriet en haar gezin, die een klein gedeelte van het grote paleis tot 1975 gebruiken.. 

Grote vernieuwing, verbouwing en onderhoud.

Paleis Het Loo werkt sinds 8 januari 2018 aan een grootscheepse vernieuwing en verbouwing. Ruim 30 jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Het groot onderhoud betreft vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Tegelijk met deze intensieve renovatie vindt een spectaculaire ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. Met deze uitbreiding komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de museumbezoekers. Het ontwerp voor de renovatie is gemaakt door KAAN Architecten, een Nederlands architectenbureau uit Rotterdam met dependances in Sã0 Paulo en Parijs. Met de opening van het nieuwe ondergrondse gedeelte van 5.000 m2 op vrijdag 21 april  2023  door k0ning Willem-Alexander is de verbouwing voltooid. Het gestripte en opnieuw ingedeelde hoofdgebouw is een jaar eerder reeds opengesteld. De totaal 5 jaar durende verbouwing heeft 171 miljoen euro gekost.

Slaapkamer van Koning-Stadhouder

De slaapkamer van koning-stadhouder Willem III is, vergeleken bij de pompeuze pracht in de andere zalen, tamelijk bescheiden uitgevallen. Sinds stadhouder Willem III (1650-1702) hebben in deze kamer alle regerende Hollandse stadhouders en koningen tot 1971 geslapen

 

Grote trappenhuis van Paleis Het Loo

Het grote trappenhuis wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van een 17de-eeuws trappenhuis in Nederland. Toch zijn de schilderingen niet authentiek: ze dateren uit de tijd dat koningin Wilhelmina (1880-1962) het interieur weer zijn 17e eeuwse stijl terug wilde geven.  

 

  • Eerste ingebruikname: 1684
  • Laatste bewoning door Koninklijke Familie: 1975 (Prinses Margriet)
  • Ingebruikname als museum: 1984
  • Bezoekeraantal: ca. 350.000 – 400.000 per jaar
  • Op zijn breedst: ca. 230 meter
  • Op zijn diepst: 125 meter
  • Hoogte: de 5e verdieping van het Corps de Logis (zeg maar het hoofdgebouw) reikt tot ruim: 20 meter boven het maaiveld, maar bevat ook nog een onderhuis (chique kelder)
  • Totaal aantal ruimtes: ca. 600
  • Grootscheepse verbouwing en ondergrondse uitbreiding die gereed is in 2023

Reageer


Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden