Museum Kröller-Müller

Midden in het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt het Museum Kröller-Müller met een wereldberoemde Vincent van Gogh-collectie en topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan Het museum is de schatkamer van De Stijl en het futurisme, maar verrast ook met presentaties van hedendaagse kunstenaars. Liefhebbers van architectuur kunnen genieten van de museumgebouwen en paviljoens   

 

Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Op 13 juli 1938 opent het Kröller-Müller Museum zijn deuren. Het ontwerp is van de Belgische architect Henry van de Velde.  In de jaren zeventig is er een vleugel aangebouwd, ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. Het museum wordt omgeven door een van de grootste beeldentuinen van Europa. Een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, De uitgestrekte beeldentuin heeft sculpturen van o.a. Jean Dubuffet, Marta Pan en Barbara Hepworth.

Collectie online toegankelijk gemaakt

De collectie van het Kröller-Müller museum telt ongeveer 20.000 werken met onder andere topstukken van moderne meesters, van Van Gogh tot Mondriaan. Men streeft ernaar om de hele collectie online toegankelijk te maken, hetgeen uiteraard een heel karwei is. Op dit moment zijn ruim 7.000 werken via de collectiezoeker vindbaar. Bij een aantal werken vind je naast basisgegevens een korte tekst met informatie, extra foto’s of video’s. Dit is nog ‘work in progress’

Topstukken van Vincent van Gogh die je niet mag missen

Het museum bezit bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh, de op een na grootste collectie van Van Gogh. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent te zien. Het museum heeft topstukken die veel mensen alleen kennen van reproducties op kalenders, wanddecoraties en dergelijke. Deze topstukken echter in werkelijkheid zien, de details bekijken, de verfstructuur ontdekken en het werkelijke kleurenscala bewonderen is een ongekende sensatie. Hieronder staat een kleine selectie van werken van Van Gogh in het museum die je absoluut niet mag missen.  

  • Caféterras bij nacht (Place du Forum) - 1888
  • Pont de Langlois (Brug te Arles)
  • De aardappeleters - april/mei 1885
  • Zelfportret - juni 1887
  • Arlésienne (portret van Madame Ginoux) - februari 1890
  • La Berceuse (Madame Roulin)

Helene Kröller-Müller en Anton Müller

Rond 1900 is Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller koopt ze vol overgave schilderijen met als enig levensdoel het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk.

 

Entree museum met beelden

De Nederlandse beeldhouwer Otto Wenckebach verbeeldt met zijn beeld Meneer Jacques de kleine burgerman en Mark Di Suvero maakt met zijn werk K-Piece een imposant werk dat zijn naam dankt aan het feit dat de felrode geklonken stalen H-balken de letter K vormen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen en is het leefgebied van onder andere herten, moeflons, wilde zwijnen en sinds kort de wolf. 

Wandelend of op een gratis Witte Fiets kun je alle landschappen ontdekken, om vanzelf uit te komen bij het Kröller Müller Museum, een van de mooiste schatkamers die Nederland rijk is. De gratis Witte Fietsen (1.800 in totaal) staan op 5 plekken: bij de 3 ingangen van het park, bij het Bezoekerscentrum en bij het Museum.

 

Er is een bijzonder verband geweest tussen Wolfheze en het museum. In 1919 gaat mevrouw Kröller met de Belgische architect professor Henry van de Velde (1863-1957) in zee. Het huidige museum is door hem ontworpen, maar dit is niet het museum dat Van de Velde in eerste instantie heeft ontworpen. Hij ontwerpt Het Groote Museum dat moest komen aan de voet van de Fransche Berg met als steensoort voor de gevelbekleding Maulbrunner zandsteen. Deze Maulbrunner zandsteen wordt in Duitsland op maat gemaakt en met de trein naar Wolfheze getransporteerd. Voor het transport van Wolfheze naar de Hoge Veluwe wordt ten noorden van Station Wolfheze een klein emplacement aangelegd en van hieruit wordt een hele spoorlijn aangelegd naar de bouwplaats onderaan de Fransche Berg. Door de grote crisis in begin jaren ’20 wordt de bouw van dit heel kostbare museum gestaakt en blijven de stukken natuursteen daar ongebruikt liggen. Een klein aantal ligt er nu nog, sommige met mos overwoekerd, als speelplaats voor de moeflons rond de Fransche Berg.

 

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden