Schaapskooi Hoog Buurlo

Eén van de favoriete plekjes om met het gezin even het bos in te gaan: de Schaapskooi van Hoog Buurlo. Een prachtig gebied dat zelfs met de fiets en auto vanuit Wolfheze makkelijk te bereiken is ± 34 km. Het gehucht is een een beetje glooiend, de lanen zijn omringd met oude bomen, nog dezelfde vorm als 3 eeuwen geleden, de grote vlakte voor de schaapskooi en natuurlijk de schapen én de lammetjes als je in het lammerseizoen gaat.   

Traditioneel begint in februari de lammertijd in Hoog Buurlo. De eerste weken na de geboorte brengen de lammeren door in de potstal. In deze periode zijn de lammeren prachtig om te zien en worden ze krachtig genoeg bevonden om aan te sluiten bij de kudde en later de heide op te gaan. Vorig jaar is het eerste lam geboren op dinsdag 16 februari 2021, het is een ooi. Lammertijd is voor de schaapherder een hectische tijd, de herders zijn bijna dag en nacht aanwezig bij de ooien.

De schaapskudde bij Hoog Buurlo bestaat nu uit Veluwse heideschapen en Nederlandse landgeiten. Het Veluws heideschaap is een schaap met opvallend lange poten en een karakteristieke lange staart. Het is een ras dat in 1970 bijna was uitgestorven.

Schaapskooi Hoog Buurlo als nachtverblijf

Te midden van statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen en akkers omgeven door wildwallen ligt het gehucht Hoog Buurlo. De geschiedenis van deze plek gaat vele honderden jaren terug in de tijd, want al in de 9de eeuw werden hier schapen gehoed. In de wintermaanden staan de schapen op stal, maar in de zomer mogen ze elke dag naar buiten. Het is een mooi gezicht om de dieren in colonne naar buiten te zien lopen. Tijdens de jaarlijkse lammetjesdag zijn hier tal van activiteiten te beleven, de rest van het jaar kun je mooi wandelen in de omgeving. Deze nederzetting in het hart van de Veluwe bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen. 

Eeuwenoude geschiedenis

Deze kudde, die wordt beheerd door Staatsbosbeheer, kent een eeuwenoude geschiedenis. In 2008 werden de schaapskooien geheel vernieuwd. De kooien dienen nu als nacht- en winterverblijf voor de dieren, zoals dat vroeger ook gebeurde. De kudde begraast het gebied Hoog Buurlose Heide. Dit gebied heeft nog steeds dezelfde vorm als 3 eeuwen geleden: een cirkel omringd door beukenlanen. Dit gebied leent zich ook uitstekend om een mooie wandeling te maken , je loop tenminste als je wandelkuiten hebt zo naar Radio Kootwijk. Ook in  het hart van deze Buurloose heide , ligt een fokcentrum van het Veluws Heideschaap.

main_Apeldoorn_schaapskooihoogbuurlowandelenmetkinderen

Wandelen

Vanaf één van de twee parkeerplaatsen aan de Hoge Buurloseweg (Ugchelen) loop je in minder dan een kilometer naar de schaapskooi. Goed om te weten: het pad is ook geschikt voor wandelwagens en fietsjes.

Lammetjes

In de schaapskooi wacht een hoge dosis schattigheid op je, de Veluwse Heideschapen! In het koude seizoen lekker in de kooi, misschien wel met lammetjes, en in de warmere maanden lopen ze of in de weide rond bij de schaapskooi.

Vanaf parkeerplaats Hoog Buurlo wandel je naar de schaapskooi. Bij de schaapskooi staat een informatiepaneel met braille over de omgeving en de wandelroute voor blinden en slechtzienden. Dit is het startpunt van de route. Op het paneel bevindt zich de eerste QR-code. Elke QR-code die je onderweg scant speelt een geluidsbestand af met achtergronden en beschrijft stap voor stap de te volgen route.

Op markante punten wordt een verdiepende uitleg of beschrijving gegeven van het gebied. Onderweg worden je zintuigen geprikkeld door de geluiden en geuren van de schapen, de verschillende ondergronden waar je loopt en punten waar je kunt voelen aan de oude schaapskooi, een dikke oude boom et cetera.

Tijdens de Lammetjesdag in het begin van maart laten de ongeveer 100 nieuwe bewoners zich in de grote schaapskooi bewonderen. Buiten de schaapskooi staan nog een aantal echte ‘knuffelschapen’. En er zijn nog meer kijk- en doe-activiteiten voor jong en oud. Kom zoveel mogelijk met de fiets wegens beperkte parkeergelegenheid.

De lammeren gaan straks weer met de kudde de hei op, onder de hoede van de schaapherder en zijn honden. De schaapskudde wordt ingezet om de vergrassing op onze heideterreinen tegen te gaan. Daardoor krijgen struikheide, dopheide en andere zeldzame wilde bloemen de kans om te groeien en bloeien. Ook verspreiden de schapen zaden, doordat deze in hun vacht meeliften.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden