Kunstenaars en Artiesten

Kunst, is iets veelomvattends. Het heeft iets origineels, roept emotie, gevoel of herinnering op en wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Mede daardoor is het als kunstenaar lastig om op te vallen. Een kunstenaar is toch iemand die met olieverf op grote doeken landschappen verft? Ja, maar vooral ook nee. Kunstenaars zijn veel meer dan dat.

Een kunstenaar is iemand die zijn of haar creatieve begaafdheid gebruikt om kunst te maken, of iemand die het vermogen heeft om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken. Alleen wat is schoonheid? De één interpreteert iets als schoonheid wat de ander absoluut niet zo ervaart. Een kunstenaar dient iets op te roepen bij de toeschouwers. Dit kan schoonheid zijn, maar ook veel meer dan dat. Iemand die kunst schept zoals schilders, theatermakers, acteurs en muzikanten kunnen ook emoties zoals verbazing, boosheid, vervreemding of juist ontroering oproepen.

Een kunstenaar brengt emotie teweeg en wil een boodschap overbrengen. Een kunstenaar is een schepper, maar hiermee dus ook weer een verteller. 

Kunstenaarskolonie Wolfheze

Al eeuwen trekken kunstenaars, theatermakers en muzikanten dwars door ons land. Met onafgebroken stralend zomerweer in Nederland is het een perfect moment om erop uit te trekken te schilderen, theater en muziek te maken! In navolging van de Franse Barbizon-kunstenaars trekken Nederlandse kunstenaars de natuur in maar nu naar het natuurlijke Wolfheze. Een uniek overzicht van professionele kunstenaars die wonen en werken in en rond Wolfheze. De portfolio’s worden door henzelf bijgehouden op hun website. Bekijk een selectie van hun werk, kom meer te weten over hun achtergrond of bekijk video’s van hun werkproces, uitvoering of atelier. Zie hieronder!

Donya Martin

Donya Martin is dol op beeldhouwen en ook op jazz, verbinding en een glaasje wijn.

Bozartz

Vanuit het centrum van voelen ontvouwt zich een beweging in vorm, symbool en kleur.

Jaques Blommestijn

Zeer divers autonoom werk: Van actionistische manifestaties tot conceptuele terug trekking

Atelier-W

De producten die hier te vinden zijn , zijn met liefde en zorg gemaakt.

Loco-Motion

Loco-Motion heeft een passie voor het spelend groeien van mensen, teams en organisaties

Ellen van Beek

Naast de opera heeft zij ook een voorliefde voor het oratorium-, symfonisch repertoire.

Arthur Kerklaan

Artur Kerklaan begon op 10-jarige leeftijd, met zijn studie trompet in de 'jong talentklas'.

De van Brakels

Trompettisten Berry en Martine Koninklijke Harmonie Oosterbeek.

Scheppende of herscheppende kunstenaars

Er zijn verschillende soorten kunstenaars. Ook in Wolfheze wordt onderscheid gemaakt in deze twee groepen: de scheppende kunstenaars en de herscheppende/uitvoerende kunstenaars. Scheppende kunstenaars zijn gericht op het creëren van iets nieuws. Voorbeelden van deze kunstenaars zijn schilders, tekenaars of beeldhouwers. Herscheppende kunstenaars maken alleen kunst wanneer de kunstenaars hun creaties uitvoeren of opvoeren. Dit betekent dat deze kunst alleen toonbaar, voelbaar en hoorbaar voor het publiek is wanneer de herscheppende kunstenaars aanwezig zijn. Uitvoerende kunstenaars zijn bijvoorbeeld acteurs, voordrachtskunstenaars, vertalers, musici en dirigenten,  o.a. Tijmen Botma als dirigent van het beroepsorkest – Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ .

Trompetist

Kunst, is iets veelomvattends.

Kunst heeft iets origineels, roept emotie, gevoel of herinnering op en wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Mede daardoor is het als kunstenaar lastig om op te vallen.

kunst Natuur

Het is allemaal kunst!

Een kunstenaar is iemand die een verhaal vertelt middels iets wat een kunstenaar maakt. Of dat nou gevoelens in muziek zijn of gevoelens in een dans, of dat je je gevoelens uit op papier of op een schilderij. 

Door samen de natuur te ontdekken, inspireerden kunstenaars elkaar. De vroegste Nederlandse kunstkolonie ontstond in Oosterbeek bij natuurgebied de Veluwezoom. Willem Roelofs en Johannes Bilders waren rond 1840 de pioniers die dit gebied ontdekten. In een romantische stijl lieten hun schilderijen het weelderige heuvelachtige landschap zien, dat nog door mensen onaangeraakt leek. Ze schilderden de eeuwenoude eikenbomen bij het naburige Wolfheze. De woeste bomen noemden ze ‘Wodanseiken’, een naam die nog steeds gebruikt wordt.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden