Park Hartenstein

Rijksmonument Park Hartenstein ligt zuidelijk van de Utrechtseweg in Oosterbeek en heeft een oppervlakte van zo’n 11 hectare en is dus net zo groot als het dorp Wolfheze. Zowel Huize Hartenstein als het grootste deel van het park staan sinds 1966 op de rijksmonumentenlijst. Het voormalige landgoed bestaat uit twee delen: het sportpark en het wandelpark. 

 

Het wandelpark is aangelegd rond het gebouw Huize Hartenstein en heeft duidelijke kenmerken van de toenmalige Engelse landschapsstijl. Park Hartenstein heeft een grote rijkdom aan bijzondere inheemse en uitheemse bomen, die in de loop van de tijd zijn aangeplant. De twee mammoetbomen (sequoiadendron giganteum), de Judasboom, de vaantjesboom, de tulpenboom en de sneeuwklokjesboom zijn enkele exemplaren die een bezoekje waard zijn. Bovendien is aan een enorme, ‘slechts’ 150 jaar oude eik goed te zien dat de gunstige bodemgesteldheid – een leemlaag die onder het park doorloopt en voor veel vocht in de bodem zorgt – extra groei van de aangeplante bomen oplevert. 

Moderniseren van Villa

Landgoed Hartenstein omvatte oorspronkelijk Huize Hartenstein, een theekoepel westelijk van de villa, een hertenkamp, een ‘folly’ in de vorm van een huisje met een trapgevel, de tuinmanswoning, de portierswoning en het koetshuis, waarin nu een restaurant is gevestigd. Huize Hartenstein dateert uit de 18e eeuw. De tuin is oorspronkelijk in 1800 aangelegd en kreeg aan het begin van de 19e eeuw het huidige aanzicht. In 1881 kreeg de welgestelde familie Verburgt het landgoed in handen. Deze familie heeft de aanzet gegeven voor het huidige aanzien van het park en liet ook de villa moderniseren. In 1942 is het landgoed overgegaan naar de gemeente Renkum en werd Huize Hartenstein een hotel. 

Tennisvereniging OTV

De Oosterbeekse TennisVereniging (OTV) is in 1936 opgericht en speelt op de prachtige locatie Hartenstein in Oosterbeek.

Airborne Wandeltocht

Deze wandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek.

Herbergt het Airborne Museum

In 1944 was het gebouw in gebruik als hoofdkwartier van de 1ste British Airborne Division tijdens de Slag om Arnhem. Het gebouw herbergt sinds 1978 het Airborne Museum, dat eerder in Kasteel Doorwerth was gevestigd. De tuin is oorspronkelijk in 1800 aangelegd en kreeg aan het begin van de 19e eeuw het huidige aanzicht. In 1881 kreeg de welgestelde familie Verburgt het landgoed in handen. Deze familie heeft de aanzet gegeven voor het huidige aanzien van het park en liet ook de villa moderniseren. In 1942 is het landgoed overgegaan naar de gemeente Renkum en werd Huize Hartenstein een hotel. In het park gebruiken spechten, goudvinken, nachtegalen, boomkruipers en sijsjes de bomen als broed- en voedplaats. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Airborne Wandeltocht

Jaarlijks in september dient het sportpark Hartenstein als het start- en eindpunt voor de Airborne wandeltocht. Verder zijn  in het park een sportpark en tennisbanen, een skeelerbaan en bij vorst een ijsbaan. 

luifel

Muziekluifel

In het park is in 2004 een muziekluifel gebouwd. Die is ontworpen als een nieuwe ‘folly’; het dak symboliseert een beukenblad. Bij de plaatsing is rekening gehouden met een bestaande zichtlijn vanuit de villa.

De vereniging stelt zich ten doel activiteiten te ontwikkelen die leiden tot herstel en behoud van aanwezige landschappelijke-, cultuurhistorische-, ecologische- en natuurwaarden van de voormalige buitenplaatsen Hartenstein, Pietersberg, Laag Oorsprong, en de voormalige landgoedgoederen Hemelse berg en Sonnenberg. Deze gebieden maken allen deel uit van de Zuid Veluwezoom in de gemeente Renkum.

De vereniging tracht dit doel te bereiken als belangenbehartiger, hetzij zelfstandig, hetzij in de rol van intermediair en/of door samenwerking met bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen en overheidsorganisaties, door met name plannen te initiëren die leiden tot herstel, behoud en leiden tot een waardig beheer van bovengenoemde gebieden.

Het Park Vertelt is een jaarlijks terugkerend festival in Park Hartenstein in Oosterbeek, gemeente Renkum. Festival Het Park Vertelt begon in 2005 met een poëziefestival onder en rondom muziekkoepel ‘De Luifel’ die op een centrale plek in het park is gelegen. Een actieve groep vrijwilligers, gesteund door de gemeente Renkum en sponsoren uit de regio zorgden ervoor dat het festival langzaam maar gestaag uitgroeide tot een jaarlijks evenement met een groeiend publiek en bereik.Het festival vindt gewoontegetrouw het laatste weekend van augustus plaats rond de luifel in Park Hartenstein te Oosterbeek. De afgelopen jaren was er een gevarieerd programma met poëzie, muziek, spoken word, korte verhalen, theater, woordwandelingen, silent poetry en workshops.

 

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden