Kwekerijen en Hoveniers

Op de Tuinderij in Wolfheze worden bloemen, planten en groenten gekweekt. Voordat er begonnen kan worden met het zaaien zal eerst het land ‘ontgonnen’ moeten worden. Zaaien, planten, onkruidvrij maken, oogsten en verkopen, dit alles in de tuin wordt gedaan door vast personeel, vrijwilligers, stagiaires en de dagbesteding.

De Tuinderij maakt, net als de Fietsenmakerij en de Houtwerkplaats, onderdeel uit van “Zin! Dagbesteding”. Doelstelling is om dagbesteding en arbeidsrehabilitatie te bieden bij de behandelingen in Pro Persona, een instelling voor multi-complexe GGZ-zorg. De focus van de huidige psychiatrische zorg ligt op maatschappelijk activeren en participeren, waarmee het verblijf van cliënten wordt verkort en re-integratie in de maatschappij wordt bevorderd. 

De Tuinderij is een sociale onderneming, een bedrijf met een winkel, kassen en een (moes)tuin en werkt samen met een aantal ondernemers uit de omgeving. Elk seizoen is het aanbod anders en er worden eerlijke prijzen gevraagd voor alle producten. 

Betaalbare Kwaliteit

De kas- en buitenplanten en de bloemen zijn van kwaliteit en betaalbaar. Iedereen is welkom bij de Tuinderij op het terrein van Pro Persona. De Tuinderij is tevens opengesteld voor lokale en regionale omwonenden, men koopt er zelfgekweekte groenten, aardappelen, fruit, bloemen en planten. Naast deze verkoop worden er in de winterperiode voor opdrachtgevers nestkastjes gemaakt. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur. Sluiting dagelijks tussen 12.30 uur en 13.00 uur.

Ook MergenMetz is een heuse kwekerij geworden

“De Tuinen van MergenMetz omvatten een biologische moestuin met oude en zeldzame groenterassen, een Eetbare Siertuin (voedselbos) en een herboristentuin. Bezoek alleen voor groepen of tijdens onze open dagen.” We zijn in  2020 bijzondere gewassen gaan telen om te verkopen. We waren uitgenodigd op een beurs vanwege onze bijzondere eetbare gewassen en gevraagd over biodiversiteit in de tuin te spreken, dus kweekten we al vroeg in het jaar veel planten op. De beurs werd, net als veel evenementen het afgelopen jaar geannuleerd en dus zaten we met al die kweekjes van die eetbare gewassen. Dan maar een heuse kwekerij geworden! Veel planten maar ook groenten, zaden en boeken staan nu in onze webshop voor de verkoop.

Terug naar de wortels!

Hoe was het ook al weer? Welke groenten aten we vroeger? En hoe teel je ze? Hoe maak je zelf zuurkool? Of worst en balkenbrij? Of notenlikeur? Van die dingen. Dat vind je op deze website van MergenMetz. Kortom terug naar de wortelsWat we De Tuinen van MergenMetz noemen bestaat uit: moestuinEetbare Siertuin, herboristentuin en bos. Lees onze uitgebreide plantbeschrijvingen van groente- en fruitsoorten. Maar vergeet ook de basis niet.

MeetYourGreens-Venus-scaled

Ode aan de ui!

Kunstenaarsduo die er niet alleen meekookt maar er ook prachtige afdrukken van maakt met recepten en al. Zoiets moois moeten we wel promoten en hebben we dus de printen in onze webwinkel opgenomen.

Naamloos-1

Verkoop in winkel

De drie meest verkochte groenten in Nederland zijn tomaten, uien en komkommers. Als je kijkt naar onze verkoop, blijken ze ook in Wolfheze geregeld  bloemkool en spruitjes op tafel te zetten.

Wie is er niet gek van groenten, en wij zijn niet de enigen. Kunstenaars ook, Arjanne Boekhout en Ruud Willems een kunstenaarsduo die er niet alleen meekookt maar er ook prachtige afdrukken van maakt met recepten en al. Mooi voor in de keuken! Het zijn zeer verzorgde ‘fine art prints’, zoals dat in hedendaags Nederlands klinkt. Mooie afdrukken op bijzonder papier, bijzonder verpakt. Onder op elke plaat is een fijn recept gedrukt. Prachtig om tijdens het koken en ode aan de ui te geven  en er vervolgens het mes in te zetten. Je kunt het inlijsten, of, zoals ze zelf aangeven: op een gladde gestucte muur plakken. (Plaksel wordt meegeleverd.)

In de kwekerij van de Boschhoeve bestaat ons assortiment uit stoere en makkelijke planten die we ook in eigen tuin hebben toegepast. In de moederplantenbedden is goed te zien hoe planten uitgroeien. Naast vaste planten zijn we dol op bollen; van sneeuwklok tot dahlia, op onze website vind u plantenlijsten. Daarnaast kennen veel mensen ons van de jaarlijks terugkerende tuin & plantenactiviteiten waarvan het Sneeuwklokjes feest wel het bekendst is.Dit alles is mede mogelijk door de inzet van vele vakbekwame en enthousiaste vrijwilligers.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden