Kasteel Doorwerth

Het gebied van Oud-Wolfheze behoort eeuwenlang tot de Heerlijkheid Doorwerth, met tal van eigenaren die het gebied eerst lang in erfpacht en later in eigendom hebben. Kasteel Doorwerth is de woning geweest van de ‘Heer van Doorwerth’ en na een totale vernieling in WO II weer in oude luister hersteld. Dit kasteel is bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

In de hoofdburcht van Kasteel Doorwerth is een presentatie te zien waarin vier collecties zijn samengebracht: de fraai ingerichte kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom. De kasteelcollectie bevat originele inventarisstukken zoals smeedijzeren kandelaars en jachttrofeeën. Bijzondere bruiklenen vullen de presentatie aan, zoals enkele portretten geschilderd door bekende kunstenaars als Cuyp en Bol. De ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn zoveel mogelijk hersteld in middeleeuwse vorm. De gevangenis in de zuidvleugel is geheel intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond. 

Onderdak voor Museum Veluwezoom

Bijzondere aandacht in het mooie kasteel verdient tevens het Museum Veluwezoomdat hier permanent drie zalen en een depotruimte tot zijn beschikking heeft. Het richt hier regelmatig wisselende tentoonstellingen in over de Schilders van de Veluwezoom, die hier in de tweede helft 19e en eerste helft 20e eeuw hebben geschilderd. Ook geheel andere kunstenaars komen bij tentoonstellingen aan bod.

Zeker de moeite waard is ook de keuken van het kasteel met zijn natuurstenen pekelbakken voor het bewaren van vlees, de ingebouwde bakoven en het fornuis met warmwaterreservoir. Meer informatie? 

Restauratie na totale verwoesting

Na de Slag om Arnhem (september 1944) wordt het kasteel door geallieerde beschietingen vanuit de (vrije) Betuwe en Duitse vernielzucht grotendeels verwoest. In 1946 is met de restauratie begonnen, die tot 1983 duurde en dus wel 37 jaar heeft gekost. Vanaf 1956 is Geldersch Landschap & Kasteelen  betrokken bij het herstel van het kasteel. Volgens velen is Kasteel Doorwerth het mooiste en meest imposante gebouw van de zeven te bezoeken kastelen van GLK (Geldersch Landschap & Kasteelen).

Ligging en route

Kasteel Doorwerth ligt aan de Fonteinallee 2B, 6865 ND Doorwerth in de uiterwaarden van de Neder-Rijn, nabij het dorp Doorwerth en is goed bereikbaar via de A50 en de A12. Het parkeren bij het kasteel is gratis. Doorwerth is per bus te bereiken vanaf station Arnhem. Vanaf de bushalte in Doorwerth Winkelcentrum de Weerd of bushalte Heveadorp Veerweg is het ongeveer een kwartier lopen. Voor meer informatie: 9292 

Keuken van het kasteel

De inrichting van de van oorsprong 14e eeuwse keuken is nu 19e eeuws. Dit is de tijd dat J.A.P. baron van Brakel van Wadenoijen met zijn negen kinderen tellende gezin in het kasteel woonde. Je proeft in alles de sfeer van die tijd.

Museum Veluwezoom in het kasteel

In het eerste halfjaar van 2018 organiseerde Museum Veluwezoom in haar drie zalen in het kasteel de succes-volle tentoonstelling ‘Xeno Münninghoff verzameld’ met o.a. dit prachtige werk uit een particuliere verzameling.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden