Landgoed Schovenhorst

Aan de rand van het dorpje Putten ligt Landgoed Schovenhorst, dat met name beroemd is om haar mooie bomentuinen. Over het landgoed lopen verschillende wandelroutes en dat is een leuke afwisseling op de boswandelingen die je elders op de Veluwe kunt maken. De routes hebben elk een eigen thema en zijn goed aangegeven met paaltjes, maar het is misschien ook wel leuk om op pad te gaan met een gids.

Het Landgoed omvat vijf bomentuinen , in deze tuinen is in de loop der tijd een verzameling naaldbomen bijeen gebracht uit de gematigde klimaatzone. Deze collectie maakt deel uit van de Nationale plantencollectie, die te vinden is in de verschillende botanische tuinen in Nederland. De bomentuinen zijn opengesteld voor bezoekers, die individueel of in een rondleiding de tuinen bezoeken en de collectie kunnen aanschouwen. 

De rondleidingen bieden de gelegenheid om wetenswaardigheden over de verzamelde bomen te kunnen overdragen. Rondleidingen duren ongeveer 1,5 uur en onderweg leer je een hoop over het landgoed en de verschillende bomen die hier groeien.

De Bomencollectie

De bomencollectie op het Landgoed is ontstaan en ontwikkeld door het pionierswerk van vier generaties beheerders. De stichter van het landgoed, mr. J.H. Schober zocht naar mogelijkheden om de onvruchtbare ‘woeste gronden’ van de Veluwe productief te maken. Hij beproefde verschillende vormen van landgebruik, waaronder de bosbouw. Hij zocht naar boomsoorten, uit andere delen van de wereld maar met een vergelijkbaar klimaat, die sneller groeiden dan de hier gebruikelijke Grove den en beter hout zouden kunnen voort brengen. Als laatste in de rij is het Driecontinentenbos aangelegd, een bosaanleg met soorten die uit de proefnemingen in het arboretum als geschikt naar voren kwamen.

De Bostoren een bijzondere belevenis

Landgoed Schovenhorst heeft een bijzondere belevenis te bieden: een bos bovenop de Bostoren! Niet alleen dit bos is bijzonder. Ook de weg ernaartoe is een avontuur op zich. De toren zelf is ook een belevenis op zich met een bos bovenop de toren en een spannend klimnet in de toren.De Bostoren is een klim van 235 treden. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. 

  • Beklim de 40 meter hoge Bostoren en ontdek het met eigen ogen!
  • Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje word je beloond met een prachtig uitzicht. 
LandgoedSchovenhorst-Educatie

Educatie

Landgoed Schovenhorst vindt educatie van onschatbare waarde voor de kinderen van nu en de toekomst. De programma’s worden aangeboden van half april tot aan de zomervakantie. Na de zomervakantie tot eind oktober.  Unieke school-educatie-reisjes met programma’s naar keuze.

landgoed-schovenhorst-02-1024x683

Spelenderwijs kennis van het bos

Voor de kinderen van 4 tot 7 jaar hebben we een uitgezette route door het bos.  Onderweg, na met de dobbelsteen gegooid te hebben komen ze opdrachten tegen. Zo maken de kinderen kennis met het bos en de dieren die er in leven. Dit is een leuke activiteit voor opa’s, oma’s, ouders met kinderen.

Op het Landgoed is elke dag wat te beleven. Je kan er dwalen door het bos of wandelen aan de hand van een  wandelroute terwijl je ontdekt wat het Landgoed te bieden heeft. Of wandel mee en luister naar mooie verhalen van de gids en ontdek zo de geheimen van Schovenhorst. Landgoed Schovenhorst is er voor jong en oud, het hele jaar door en biedt een uniek dagje uit.

De handen even opwarmen na een wandeling in de frisse buitenlucht of juist even afkoelen met een heerlijk seizoen biertje van de tap? Een grote of een kleinte eter, wij staan voor u klaar! Op de Veluwe in de ommuurde tuin van Landgoed Schovenhorst vind u onze gezellige Brasserie. U kunt bij ons terecht voor een lekker kopje koffie met een heerlijk stuk gebak, een landelijke lunch ,een gezellige borrel of een diner. Iets te vieren of te organiseren?  Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op en bespreek uw wensen onder het genot van kopje koffie. 

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden