Beeldengalerij ‘Het Depot’

Het Depot Beeldengalerij is een museum dat zich vooral richt op de hedendaagse beeldhouwkunst, en stelt daarbij de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. Niet alleen kunstwerken uit eigen land staan tentoongesteld, maar ook uit vele andere landen.

Dit maakt de Beeldengalerij zo uniek. De beelden staan ook nog eens opgesteld in het prachtige decor van de Wageningse universiteitstuinen. Wandel door Arboretum De Dreijen en Arboretum Villa Hinkeloord en geniet van kunst en natuur. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Een deel van de beeldencollectie staat binnen in het gebouw waar ook restaurant Linnaeus zit. In dit restaurant kun je genieten van een kopje koffie, thee of een heerlijke lunch. Het Depot beeldengalerij in Wageningen leent zich ook goed voor een dagje uit. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen. 

 

Permanente en tijdelijke tentoonstellingen

Het museum heeft zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse beeldhouwkunst. Aanraken van de beelden is toegestaan en de toegang is gratis. Het Depot omschrijft zichzelf nadrukkelijk niet als museum, maar als ‘beeldengalerij’. De beelden in Het Depot zijn overwegend aangekocht van de kunstenaars. Het Depot wordt geheel bekostigd door de Stichting Utopa van filantroop Loek Dijkman[1]

Hedendaagse beeldhouwers

Beeldengalerij Het Depot is gevestigd op twee locaties, die onderling met elkaar verbonden zijn door Arboretum De Dreijen. In Villa Hinkeloord is een permanente tentoonstelling te zien van het werk van Eja Siepman van den Berg met in de benedenzaal wisselende tentoonstellingen. Ook Arboretum Hinkeloord maakt deel uit van deze locatie. De hoofdvestiging biedt tentoonstellingen van hedendaagse beeldhouwers en een tentoonstelling over beide arboreta.  Er kunnen ook rondleidingen en individuele rondleidingen worden geboekt. Deze worden gegeven op even weken op donderdag om 11:30 uur en duren anderhalf uur. De kosten voor een rondleiding bedragen € 5,00 per persoon.

  • Dit uitstapje is toegankelijk voor mindervaliden. De voorzieningen bestaan uit: · Rolstoeltoegankelijk
  • We zoeken specifiek naar publieksgroepen die we met de beelden in Het Depot een plezier kunnen doen.
  • Kinderen, studenten, blinden, ouderen en mensen met een beperking.

Stimuleren van talenten!

De activiteiten van Stichting Het Depot worden mogelijk gemaakt door Stichting Utopa. De doelstelling van Stichting Utopa is het actualiseren en stimuleren van creatieve talenten van mensen.

 

Waarom beeldengalerij?

Wij geven kunstenaars  een opstap of een steuntje in de rug waar dat nodig of wenselijk is. Zodat ze zichzelf beter kunnen ontplooien. We geven opdrachten voor werk dat niet zo gemakkelijk ‘verkoopbaar’ is.

 
 

Stichting Utopa, die de activiteiten van Stichting Het Depot mogelijk maakt, heeft altijd mensen in het vizier. En in Het Depot zijn dat de beeldhouwers. Dat kan zijn omdat de kunstwerken te groot en dus kostbaar zijn, maar ook omdat bepaalde kunst soms niet ‘in’ is. We maken monografieën en geven beurzen aan beeldhouwers van torsen en fragmenten. De tors past in onze opzet. Het is een bij uitstek menselijke figuur en laat ruimte voor fantasie.

En natuurlijk zijn beeldhouwers geholpen met een platform op niveau. Toch willen we ons niet uitsluitend wenden tot het museum- en galeriepubliek.
We zoeken specifiek naar publieksgroepen die we met de beelden in Het Depot een plezier kunnen doen. En daarbij is het niet uitsluitend van belang of dat publiek koopkrachtig is. Juist ook mensen die niet zo gemakkelijk of niet zo dikwijls naar kunst kunnen of komen kijken. Kinderen, studenten, blinden, ouderen en mensen met een beperking. U begrijpt het inmiddels, bij Het Depot gaat het niet alleen om beeldhouwkunst maar vooral om mensen. De mens staat centraal. Van mensen voor mensen.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden