De Boschhoeve Wolfheze

Te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen ligt achter de oude boerderij een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders, schaduwlaantje en boomgaard met voorjaarsbollen. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen.

In de kwekerij bestaat ons assortiment uit stoere en makkelijke planten die we ook in eigen tuin hebben toegepast. In de moederplantenbedden is goed te zien hoe planten uitgroeien. Naast vaste planten zijn we dol op bollen; van sneeuwklok tot dahlia, op onze website vind u plantenlijsten. Daarnaast is in het zomerseizoen ook onze prachtige pluktuin open. De grote landbouwschuur herbergt de tuinwinkel, theeschenkerij en brocanteafdeling. In de theeschenkerij ontvangen we regelmatig groepen en worden verschillende workshops georganiseerd.

Daarnaast kennen veel mensen ons van de jaarlijks terugkerende tuin & plantenactiviteiten waarvan het Sneeuwklokjes feest wel het bekendst is.Dit alles is mede mogelijk door de inzet van vele vakbekwame en enthousiaste vrijwilligers

Tuintoeristen die Boschhoeve aandoen

Bezoekers die komen ook van over de grenzen. Geregeld rijden er bussen langs vol tuintoeristen uit Duitsland, Denemarken of Oostenrijk, die tijdens hun tour door Nederland De Boschhoeve aandoen. Tuinfreaks weten al jaren de weg naar de markten van de kwekerij te vinden. “Dat zijn de mensen met vierhonderd soorten sneeuwklokjes in hun tuin”, zegt Logtenberg. “Al komen ook de zogenaamde huis-tuin-en-keukenliefhebbers ook graag op onze markten”, zeker uit Wolfheze vult Logtenberg aan. De eigenares en haar man Gerard Jurrius kregen in de afgelopen dertig jaar ook geregeld bezoek van Engelse veteranen. 

Van aardappels naar bloementuin

Op de nabijgelegen akkers waar Jurrius zijn gewassen verbouwt, landden de veteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun gliders om hun bevrijdingstocht aan te vangen. Jurrius woont sinds zijn geboorte op De Boschhoeve, waar hij een akkerbouwbedrijf bestiert. Tot in de jaren tachtig stonden de aardappels er tot enkele meters van het woonhuis. Hij stond in 1983 een stukje landbouwgrond af aan zijn echtgenote, die er haar tuin begon.

Dineke Logtenberg en haar helpers!

Zwoegde en ploegde ze de eerste jaren vaak alleen, momenteel krijgt ze steun van vrijwilligers en enkele mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Pluktuin op de Boschhoeve

Vanaf begin juli kunnen bezoekers hun eigen bloemen plukken in een pluktuin. Voor ons is het gewoon werk, maar voor de bezoekers is dit een beleving.

De  hobby van aardappels naar bloementuin beviel zo goed dat ze de tuin in 1989 uitbreidde met een kwekerij. Ook begon ze met het organiseren van tuinmarkten. ,,Ik houd nu eenmaal van ondernemen en van organiseren”, blikt ze nuchter terug. ,,Wel voelt de kwekerij meer als werk, terwijl de tuin echt mijn hobby is.”

De tuin en kwekerij dijden gaandeweg steeds meer uit. Als Dineke Logtenberg ergens een bijzondere plant zag of erover las, wilde ze deze aan haar arsenaal toevoegen en hiervoor de tuin uitbreiden. Het geheel beslaat inmiddels een hectare. ,,Mijn expansiedrift is nu wel over”, zegt ze lachend. Artikel met dank aan bron: De Gelderlander 16-05-19.

Ook de Tuinderij op het terrein van Pro Persona is iedereen welkom de Tuinderij is opengesteld voor lokale en regionale omwonenden, men koopt er zelfgekweekte groenten, aardappelen, fruit, bloemen en planten. Naast deze verkoop worden er in de winterperiode voor opdrachtgevers nestkastjes gemaakt. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur. Sluiting dagelijks tussen 12.30 uur en 13.00 uur.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden