Glasbewerking

Glas-in-lood Atelier De Bonte Specht in Wolfheze is een uit de hand gelopen hobby van de Wolfhezenaar Job Becker. Al tijdens zijn werkzame leven heeft hij zich de vaardigheden van het glazenierschap eigen gemaakt en een atelier bij zijn huis ingericht. Nu hij met pensioen is wijdt hij zich volledig aan dit vak en maakt en restaureert hij mooie objecten met gekleurd glas.

Bij De Bonte Specht worden nieuwe ramen gemaakt, maar ook het behouden van bestaande beglazing door deze door reparatie terug te brengen in de oorspronkelijke staat wordt hier regelmatig gedaan. Het bedrijf is al enige jaren kleinschalig actief in het herstellen en restaureren van dit culturele erfgoed, waarbij oude, maar ook moderne technieken worden toegepast. Ook voorzetramen, raamhangers en bedrijfslogo’s kunnen hier in glas-in-lood worden vervaardigd. Het ontwerp hiervoor wordt in nauw overleg met de klant gemaakt.

Glas-in-lood in huis is een sfeerbepalend element, een spel van licht en kleur en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Veel mogelijk

Op het gebied van glas-in-loodramen en -deuren is veel mogelijk. Zo kan men glas in lood ook in isolatieglas plaatsen. Op die manier veroudert en verweert het glas-in-loodraam niet meer. Daarnaast biedt het een betere isolatiewaarde en leefklimaat.  Als het nodig en mogelijk is, kan er ook gebruik worden gemaakt van lood met een stalen kern. Hiermee wordt het raam steviger en kan het meer hebben.

Samenwerking

Sinds kort is er ook samenwerking van De Bonte Specht met het bedrijf Van der Staaij Ambachtelijke Restauratie in het Koningsdal in Oosterbeek dat eveneens glas-in-lood objecten maakt en restaureert. Dit bedrijf werkt ook met andere soorten glas zoals isolatieglas, spiegels, geslepen glas, gezandstraald glas en glazen douche deuren/wanden. Daarnaast is er het in Heelsum gevestigde  Schildersbedrijf De Nooy dat in Doorwerth haar werkplaats heeft met een speciaal glas-in-loodatelier.

  • Glas-in-lood is een prachtige manier om een huis wat extra uitstraling te geven en daarvoor hoeft het echt geen eeuwenoud huis te zijn. ook in moderne panden worden steeds vaker glas-in-loodramen geplaatst. Glas-in-lood geeft het huis sfeer en betekent een meerwaarde van de woning.
  • Een glas-in-lood bestaat uit verschillende kleine stukjes glas die met behulp van een loden profiel bij elkaar gehouden worden. Het maken van ramen op deze manier stamt nog uit de Middeleeuwen. In deze tijd was het namelijk nog niet mogelijk om grote glazen platen te maken. Voor grote ramen was het daarom nodig om een raam te maken uit meerdere stukken glas.
  • Dit maakte het echter wel mogelijk om afbeeldingen in het glas te creëren. Dit is goed te zien in bijvoorbeeld kerkramen. Het jongere glas-in-lood dat voornamelijk in jaren ’30 huizen werd gebruikt, wordt gekenmerkt door een andere stijl. Dit glas wordt over het algemeen vooral gesierd door rustigere, abstractere vormen.

Atelier De Bonte Specht - Wolfheze

Het interieur van Atelier De Bonte Specht van Job Becker op de Heelsumseweg 11 in Wolfheze met een bijna voltooid glas-in-lood werkstuk op de werktafel.  

Atelier Van der Staaij - Oosterbeek

In het Koningsdal in Oosterbeek ligt  dit atelier dat net als De Bonte Specht aan ambachtelijke restauratie doet en met erg veel soorten glas werkt. 

Met technieken als fusing en zandstralen kunnen bijzondere glas-in-lood afbeeldingen worden gemaakt, maar lang niet elk atelier heeft echter die mogelijkheden.

Met ‘fusing’ kan een afbeelding of patroon worden gemaakt door het laten versmelten van stukken glas, al dan niet met gebruikmaking van diverse glaspoeders en glasverven.

Bij het zandstralen van glas wordt een afbeelding op een glazen plaat aangebracht. Door korter of langer op een plek te stralen worden verschillen in diepte en structuur gecreëerd.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden