Airborne Museum

In het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de Slag om Arnhem de Villa Hartenstein in Oosterbeek is het Airborne Museum gevestigd. Het heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Bezoekers treden zelf in de voetsporen van een soldaat in de Airborne Experience.

Bij Wolfheze en Ede zijn in september 1944 ruim 11.000 geallieerde luchtlandingstroepen geland met als doel de verkeersbrug over de Nederiijn in Arnhem te veroveren en te beschermen tegen Duitse troepen totdat het grondleger uit het zuiden de luchtlandingstroepen zou komen ontzetten. Luitenantkolonel John Frost bereikt met het tweede bataljon de brug waar meerdere dagen zware gevechten werden geleverd. 

Het overgrote deel van de luchtlandingstroepen weet de brug echter niet te bereiken. Op en rond het gebied worden zware gevechten uitgevochten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vallen. 

Museum over een verloren slag

Op donderdag 21 september moeten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Als op 26 september de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrekken over de Nederrijn, wordt Hotel Hartenstein verlaten. De geallieerde troepen hebben de Slag om Arnhem verloren en het gebouw blijft zwaar beschadigd achter. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstaat het idee een museum over de Slag om Arnhem op te richten. Aanvankelijk (1949) wordt dit in Kasteel Doorwerth gerealiseerd. Hartenstein functioneert na de oorlog weer als hotel en is dus niet beschikbaar. In korte tijd groeit de collectie bij kasteel Doorwerth, zodat gezocht moet worden naar een grotere locatie. Hotel Hartenstein wordt door de gemeente aangekocht en op 11 mei 1978 opent hier het Airborne Museum Hartenstein zijn deuren.

Airborne Experience en Hall off Fame

In 2008 heeft het museum tijdelijk haar deuren gesloten om het te moderniseren. Er is toen onder meer een Hall of Fame ingericht. Ook is het museum uitgebreid met een ondergrondse kelder van 900 m² en een volledig nieuwe ontvangsthal. In 2009, bij de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem, is het vernieuwde museum heropend. In de kelder is een Airborne Experience gebouwd waarbij de bezoeker de slag zelf beleeft als een soldaat.

Hoofdkwartier Urquhart

De bevelhebber generaal Roy Urquhart voor Hotel Hartenstein waar hij gedwongen is zijn hoofdkwartier te vestigen omdat hij niet dichter bij de brug in Arnhem kan komen. Hier is Hotel Hartenstein gezien van de kant van de parkkant en niet van de kant van de Utrechtseweg.

1920px-Airborne_at_the_Bridge_Arnhem_22-04-2019_14-02-38

Airborne at the Bridge in Arnhem

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, is een informatiecentrum over de Slag om Arnhem, verzorgd door het Airborne Museum. Bezoekers kunnen hier gratis voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking. Het museum beoogt te laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Het Airborne Museum is betrokken bij een reeks evenementen rond de Slag om Arnhem. Het museum, dat dicht bij de Airborne War Cemetery ligt, dient als ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden