Adviseurs / Trainers

Adviseren: wat is dat eigenlijk? En doet niet iedereen het wel eens? Je kunt iemand adviseren om toch maar andere sokken aan te trekken bij die kleur broek. Je kunt iemand adviseren om voortaan met het openbaar vervoer of met de fiets te komen naar Wolfheze, of adviseren om eens wat vaker naar de kapper te gaan. Adviseren is een bijzonder breed begrip

De opmerking: ‘doet niet iedereen dat wel eens’. Dan ben je eigenlijk ook adviseur. Maar de betekenis van advies of van adviseren duidt op dat je ander raad geeft en bijstaat met raad en daad. Een adviseur geeft aanwijzingen hoe je iets het beste aan kunt pakken, schrijft aanbevelingen over een bepaalde kwestie en geeft op basis van kennis en kunde een oordeel over de vraag. Als adviseur moet je over bepaalde expertise beschikken. En nu ligt het er maar aan op welk terrein je adviseert. Een belastingadviseur heeft kennis en expertise van fiscale zaken, de juridisch adviseur heeft kennis en expertise van juridische zaken. Een adviseur is iemand die zijn kennis en expertise in begrijpelijke taal deelt met mensen die (meestal) geen expert zijn. Van fiscaal adviseur tot kledingadviseur. 

Adviseren is dat wel een vak?

Voor het beroep adviseur bestaat geen specifieke opleiding, omdat de adviseur specialist is in een bepaald vakgebied. Een adviseur kan bij een adviesbureau of zelfstandig werken. In Wolfheze zijn 1750 adviseurs te vinden en enkelen hebben er werkelijk hun vak van gemaakt. In Wolfheze hebben we een Subsidieadviseur met een  uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van nationale en Europese subsidies.  Een Zorgadviseur over letselschade die helpt bij het inventariseren van benodigde zorg en voorzieningen bij letsel. Een Interieuradviseur die is gespecialiseerd in interieurontwerp en interieur-styling. Een Trainer- Adviseur en Coach die je leert hoe je je vermogens en vaardigheden kunt inzetten. Al deze adviseurs geven ondersteuning en onafhankelijk advies op het gebied van hun kennis en expertise, vanuit brede ervaringen en deskundigheid kunnen ze snel en op korte termijn zaken voor u regelen.  Zie hieronder!

Boer Zorgadvies

Het bieden van perspectief voor de langere termijn is één van de belangrijkste drijfveren.

Subsidievakman

De Subsidievakman een betrouwbare vraagbaak, waarop u altijd kunt terugvallen.

De Kracht van Eenvoud

Een interieur is immers meer dan alleen een leefruimte gevuld met meubels.

Josien van Bommel

Mensen individueel begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.

Loco-Motion

Loco-motion heeft een passie voor het Spelend groeien van mensen, teams en organisaties.

Bram Flippo Coaching

Waar loop je tegen aan? Waar wil je in groeien, waar ben je onzeker over?

Wat is dan een trainer-coach?

In de praktijk wordt het woord trainer vaak gebruikt maar eigenlijk wordt er docent bedoeld: iemand die kennis overdraagt, een expert-rol heeft en het gedrag van deelnemers en de groepsdynamiek vanuit een positie van autoriteit aanstuurt. Trainer/Coach is iemand die individueel of een groep deelnemers begeleid in een leer- en ontwikkelproces en stuurt op het realiseren van de vooraf vastgestelde doelen. Een trainer is iemand die mikt op korte en lange termijn impact bij de deelnemers en zijn eigen kennis, vaardigheden en expertise daarbij als middel inzet. Of het nu gaat over het groepsgewijs overbrengen van kennis, het versterken van vaardigheden, of het veranderen van houding en gedrag

vrouw-in-overleg-vraagaandacht-voor-iets (1)

Leeftijd speelt rol

Ontegenzeggelijk speelt ook leeftijd een rol, soms samenhangend met het type advies. Een klant vindt het bijvoorbeeld lastig om een 20-jarige serieus te nemen als het over strategische vragen gaat. 

Overbrengen van kennis

Veel kennis van de inhoud betekent nog niet dat je kennis hebt van kennisoverdracht en samenwerking. Het optimaal overbrengen van kennis is een kunst. Zie onder!

Vrijwel iedereen die adviseert heeft in eerste instantie een ander vak geleerd, bijvoorbeeld ICT, HRM, organisatiekunde of financieel management. In professionele advies­ organisaties (adviesbureaus) zijn alle medewerkers in eerste instantie adviseur, maar is een veelheid aan opleidings- en interesseachtergronden te vinden die aan het adviesvak voorafgingen. Daarnaast mag van elke adviseur algemene bedrijfskundige kennis verwacht worden, onder andere kennis over hoe het eraan toegaat in verschillende soorten organisaties.

De adviseur kan op grond van zijn ervaring bepaalde thema’s zien aankomen voordat er werkelijk sprake is van een adviestraject. Moeten wel beschikken over een relevante serie ervaringen, een track record, om gezag op te kunnen baseren. Ontegenzeggelijk speelt ook leeftijd een rol, soms samenhangend met het type advies. Een klant vindt het bijvoorbeeld lastig om een 20-jarige serieus te nemen als het over strategische vragen gaat. 

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden