Airborne Begraafplaats

Op dit ereveld in Oosterbeek liggen meer dan 1750 geallieerde militairen en enige burgers begraven die in de periode september 1944 tot april 1945  zijn gesneuveld, waarvan  de meesten tijdens de Slag om Arnhem. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen. Vier militairen hiervan dragen de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross.

De Amerikanen willen na de oorlog hun gesneuvelde militairen centraal begraven. De Britse legerleiding besluit echter om hun gesneuvelden te begraven op een plek dicht bij de plek waar ze zijn gesneuveld. Voor de slachtoffers van de Slag om Arnhem blijkt Oosterbeek hiervoor de aangewezen plek. Door de hulp van de Graves Registration Unit 37 gaat het verplaatsen en identificeren van de veldgraven vlot. De operatie wordt ondersteund door de lokale bevolking. Zij komen na de oorlog en hun evacuatie thuis in een gebied vol met veldgraven, waarvan soms in hun tuinen. 

Nadat alle militairen naar het ereveld verplaatst zijn telt het veld naar schatting ongeveer 1730 graven, die allemaal voorzien worden van een wit kruis. In 1952 zijn al deze kruizen vervangen door de huidige natuurstenen zerken.

Monumenten

Op het ereveld staat een uit Portland-natuursteen vervaardigd centraal kruis, ‘Cross of Sacrifice‘, zoals gebruikelijk op Britse erevelden, waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Dit kruis is bedoeld om alle Gemenebest-militairen te gedenken die gesneuveld zijn in Nederland maar nog steeds vermist worden. Vlak achter de poort van het ereveld staat een gedenksteen. De tekst op de steen luidt: Their name liveth for evermore. Aan beide zijden van de poort staat een kleine kapel. In deze kapellen hangt een marmeren plakkaat met de afbeelding van een adelaar en de tekst 1939 – 1945. In beide kapellen is ook een boek aanwezig met alle namen, rangen en graflocaties van de gesneuvelden. Een kleine 200 meter naast het ereveld staat het Air Despatch monument.

De Slag om Arnhem

Over de Slag om Arnhem is ontzettend veel gepubliceerd en is in 1946 verfilmd in Theirs is the gloryDe Slag is in 1974 beschreven in het boek A Bridge Too Far van de schrijver Cornelius Ryan; in Nederland verschenen als Een brug te ver. Het boek is in 1977 verfilmd als  A Bridge Too Far door Richard Attenborough. Doordat de belangstelling voor dit onderwerp erg groot is, zijn er verschillende films, documentaires en computergames verschenen over De Slag en de Operatioe Market Garden, waar De Slag een onderdeel van was. De verkeersbrug over de Rijn heet sinds 1978 de John FrostbrugDe  Liberation Route is een route die de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. De route loopt van Normandië via Arnhem over de Zuid-Veluwe richting Berlijn.      

Eerste herdenking 1945

De eerste grote herdenking is in september 1945 kort na WO-II met nog eenvoudige witte kruisen. Elk jaar vindt deze herdenking sindsdien in Oosterbeek plaats. 

Prins Charles in Glidercockpit 2019

Bij de 75e herdenking in 2019 is er een replica van het Horsa-zweefvliegtuig in Oosterbeek. De Prins zit hier met de piloot Frank Ashley (94) in de cockpit.

John P. Rodley zijn echte naam is Hans Rosenfeld (29 jaar). Hij studeert wiskunde in Stuttgart, maar ontvlucht Nazi Duitsland en gaat in het Britse leger. Vanwege zijn Duits-Joodse afkomst dient hij als John Peter Rodley. In een greppel op de Stationsweg in Oosterbeek komt hij om het leven door een afketsende kogel.

De Britse tweelingbroers Thomas en Claude Grobnert (21 jaar) vechten zij aan zij bij het treinstation Oosterbeek-Hoog. Als Thomas wordt geraakt en zwaargewond om hulp roept, probeert zijn broer hem te helpen. Als de gevechten zijn beëindigd, worden de boers dood naast elkaar gevonden. Ze liggen uiteraard ook naast elkaar begraven.  

Jacob Groenewoud (27 jaar) speelt een belangrijke rol bij het winnen van informatie bij de lokale bevolking. Hij sneuvelt nadat hij zich vrijwillig heeft opgegeven om door de linies heen te breken om hulp te halen. Jacob Groenewoud wordt postuum benoemd tot Ridder 4e klasse Militaire Willemsorde, één van de hoogste Nederlandse onderscheidingen.   

Robert (20 jr.) en Raymond (24 jr.) zijn twee jonge mannen uit het Britse leger en vrienden van elkaar. Raymond is bestuurder van een Sherman tank en Robert de mede-bestuurder. Hun gezamenlijke reis begint in juni 1944, tijdens D-day in Normandië. Op 23 september 1944 staan ze in een boomgaard in Elst, klaar om aan te vallen. Om te kunnen zien hoe zij de boomgaard kunnen verlaten, opent Raymond Edwards het luik van de tank. Ze worden door de Duitsers beschoten en een granaat raakt de rand van het luik, waardoor beiden om het leven komen. De vrienden liggen naast elkaar begraven.   

 

Reageer


Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden