In het hart van de Veluwe maken de bomen van Nederlands grootste bosgebied opeens plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk.
Glooiende heuvels zover het oog reikt, sporen van edelherten en wilde zwijnen en roofvogels die zweven boven de open vlakte. De leegte van zand en heide maakte het Kootwijkerzand bij uitstek geschikt voor Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving.
Naast cultuurhistorische betekenis heeft Radio Kootwijk grote landschappelijke waarde. Het is een mooi, rustig, oorspronkelijk en donker natuurgebied. Het complex van 450 hectare op de Veluwe maakt deel uit van een aaneengesloten stuifzand- en heidegebied van 1.800 hectare.
Topper in het gebied is het Kootwijkerzand: met een oppervlakte van 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Radio Kootwijk is een belangrijke schakel tussen een stuifzand- en heidegebied op de Veluwe. Aan de zuidkant, rondom het zendgebouw, is open heideterrein. Bij de bouw van het zendstation is hier de bodem vlak gemaakt en in het latere beheer ook vlak gehouden. Dit menselijk ingrijpen heeft geleid tot schrale zandige heidegrond, bij uitstek een leefomgeving voor bijzondere flora en fauna. In dit ruige zandgebied zonder paden en wegen kun je het hele jaar door naar hartenlust struinen en dwalen.
Voormalig zendgebouw Radio Kootwijk ligt in een prachtig maar kwetsbaar natuurgebied. Voor autoverkeer is de enige weg er naar toe door het dorp Radio Kootwijk. Om natuur en inwoners van het dorp te ontzien is betaald parkeren ingevoerd voor de parkeerplaats achter het voormalige hotel. Kosten: 5 euro per dag (alleen betalen per pin mogelijk). Gratis parkeren kan op de grote parkeerplaats bij Hoog Buurlo of bij ’t Leesten. Van daar kun je wandelen of fietsen naar Radio Kootwijk. De geasfalteerde paden rond Radio Kootwijk zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.
Natuurgebied Radio Kootwijk is het hele jaar toegankelijk. De gebouwen van het voormalig zendstation zijn alleen toegankelijk tijdens excursies en evenementen. Kijk op hierradiokootwijk wanneer dat zo is.
Wandelkaart nr. 24 Midden-Veluwe is je gids voor een ontdekkingsreis rond Radio Kootwijk. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen.
Een van de industriële loodsen bij het voormalig Zendstation is omgetoverd tot een sfeervolle theaterzaal met 150 stoelen. Er zijn diverse ruimtes en een ruime foyer met ontbijt, lunch en diner mogelijkheden. Soms vinden er publieksvoorstellingen plaats in het theater, maar meestal zijn er besloten voorstellingen voor bedrijven en organisaties en huwelijken. Voor meer info zie website detheaterloods.nl
Natuurgebied Radio Kootwijk dankt zijn naam aan het gelijknamige monumentale zendstation, dat daar vroeger het contact onderhield met toenmalig Nederlands-Indië. Een bezichtiging van het statige gebouw is een must voor wie het natuurgebied bezoekt. De geschiedenis en betekenis van Radio Kootwijk komen dan echt tot leven.