Burgers’ Safari is een leefgebied voor savannedieren in Burgers’ Zoo in Arnhem, Gelderland. Toen het in 1968 werd geopend, was het eerste safaripark met leeuwen op het Europese vasteland. In het begin kon men met de eigen auto tussen de wilde dieren doorrijden, later, tot 1995, alleen met een autobus van het park.
Het dierenpark bestaat uit zeven verschillende gebieden. Zes ervan hebben als thema een bepaald ecosysteem op aarde. Maar in één gebied, genaamd Burgers’ Park, maakt de bezoeker kennis met allerlei zoogdieren en vogels uit verschillende werelddelen en habitats. Hier leven de favorieten van veel kinderen, zoals pinguïns, olifanten en mensapen! Burgers’ Park begint meteen na de entree van de dierentuin, met het verblijf van de zwartvoetpinguïns. Wandelend over de glooiende paden ontmoeten de gasten de Aziatische olifanten, stokstaartjes, panters, jakhalzen en flamingo’s. Het Park strekt zich feitelijk langs de hoofdroute van de hele dierentuin uit. Op ruime eilanden vertoeven de gorilla’s en de chimpansees. Vlakbij kom je ook allerlei tropische vogels en de wallaby’s tegen.
Ga mee op avontuur in het park en geniet van de fascinerende dieren en planten! Maar in weinig dierenparken kunnen bezoekers kennismaken met de zeven extreme leefgebieden. In Europa is onze rotswoestijn zelfs de grootste in zijn soort.Burgers’ Desert(1994) is een natuurgetrouwe weergave van de Sonorawoestijn in Arizona en de Mojavewoestijn in het noorden van Mexico. De kronkelende paden voeren de bezoekers mee door een rotsachtig landschap dat wordt gekenmerkt door canyons, droge rivierbeddingen, grotten en spelonken. Al snel wordt duidelijk dat de Burges ‘Zoo vol leven zit!
Wie op vakantie in korte tijd veel grote dieren wil zien, doet er goed aan om niet naar het regenwoud te reizen!
Ga mee op avontuur in de rotswoestijn en geniet van de fascinerende dieren en planten uit dit bijzondere ecosysteem
Wie de Bush betreedt, komt terecht in de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. U waant u zich echt in de tropen!
Bij binnenkomst start de reis op een brug door het mangrovebos. Slechts weinig plantensoorten kunnen overleven.
Het Maleise tropische regenwoud! In deze wereld voeren wij u mee door een natuurgebied dat rijk is aan diersoorten.
Een tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. Het levende koraalrif is het grootste van Europa.
De dieren kregen door de komst van de Safari veel meer ruimte tot hun beschikking. Dankzij deze ruimte kunnen verschillende diersoorten bij elkaar gehouden worden die in de natuur ook in hetzelfde leefgebied voorkomen. Hierdoor laten de dieren veel meer hun natuurlijke gedrag zien. In het begin van het Safaripark was Burgers’ Zoo heel succesvol met de leeuwenfok. In die tijd bestond er nog veel vraag naar leeuwen bij andere dierenparken. Tegenwoordig verloopt de leeuwenfok in dierentuinen zo voorspoedig dat in veel gevallen de fok juist aan banden wordt gelegd door anticonceptie toe te passen.
Vanaf het terras op het kopje heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de savanne, waar tegenwoordig giraffen, zebra’s, diverse antilopensoorten en neushoorns leven. In aparte verblijven zijn leeuwen en cheeta’s te bewonderen. Een modern congrescentrum dat zowel op de Oost-Afrikaanse savanne uitkijkt als op de boomtoppen van het tropisch regenwoud.
In 2007 werden de moderne safaristallen gerealiseerd en verrijst een metershoog, realistisch vormgegeven Afrikaanse ‘kopje’ aan de rand van Burgers’ Safari. Deze granieten rotsformaties die soms als eilanden op de savannes van zuidelijk en oostelijk Afrika kunnen oprijzen, zijn heel herkenbaar en typerend voor het Afrikaanse savannelandschap.
Het avontuur begint wanneer bezoekers vanaf de Bush door een verlaten, ondergrondse goudmijntunnel op ontdekking gaan en voert onder andere langs een vleermuis- en een druipsteengrot. In de rotswand zijn reusachtige ammonieten (fossielen) te ontdekken en op een andere plaats sijpelt wat water door de rotswand in een ondergronds meertje met blinde holenzalmen. De goede speurder ontwaart her en der subtiel aangebrachte tekenen van de eerste menselijke beschavingen, zoals rotstekeningen en handafdrukken. De typisch Mexicaanse pueblo middenin de rotswoestijn wordt gekenmerkt door zijn blokvormige adobe-woningen, ramada’s, dakterras en steenoven.
Door de enorme populariteit doorkruist in 1975 een grote stroom auto’s het park. Voor het eerst in Nederland kregen mensen het gevoel alsof ze door het Kruger Park in Zuid-Afrika reden. In dat jaar wordt Burgers’ Safaripark officieel bij het dierenpark getrokken en kunnen alle dierentuinbezoekers met ‘safaritreinen’ de savanne bezoeken. De trein is een truck met vier grote wagons met elk vijftig zitplaatsen. In 1995 wordt een overdekte en deels verhoogde houten wandelbrug aangelegd en verdwijnt al het gemotoriseerde verkeer uit Burgers’ Safaripark dat tegenwoordig Burgers’ Safari heet. Door de komst van de brug kunnen mensen uitgebreid de tijd nemen om het natuurlijke en sociale gedrag van de dieren in alle rust te observeren.