Het Arnhems Oorlogsmuseum opende voor het eerst haar deuren voor het grote publiek op 27 mei 1994. Wat eens als hobby is begonnen, heeft nu vaste vorm gekregen in een uniek museum, zowel op lokaal als regionaal niveau.
Op verscheidene plaatsen in de wereld zijn oorlogsmusea gevestigd waarin collecties zijn ondergebracht die zijn gericht op bepaalde perioden of specifieke gebeurtenissen uit die tijd. Het Arnhems Oorlogsmuseum geeft behalve een algemeen overzicht vooral een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich allemaal in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Het doel van dit particuliere museum is om de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend te houden en een unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.
De collectie is mede mogelijk gemaakt door particulieren die in het bezit zijn van unieke materialen. .
Het Arnhems Oorlogsmuseum heeft in het jaar dat Operatie Market Garden 75 jaar geleden is ook een jubileum gevierd. Eef Peters is met zijn museum, volledig eigendom in privé, 25 jaar gevestigd op de Kemperbergerweg 780. Wat ooit begon in een loods langs het tuinpad van zijn vader aan het Noordpad in Klarendal, is een rijk gevuld instituut geworden dat probeert de Tweede Wereldoorlog van zoveel mogelijk kanten te belichten. Eigenaar Eef Peters: ‘Ik woonde als kleine jongen langs een oude vluchtweg van de Duitsers, waar ik vaak veel spullen vond. Zo ontstond mijn passie.
Dit museum laat u nader kennis maken met de zweefvliegtuigen van Operatie Market ...
Kom en beleef de Slag om Arnhem in het Airborne Museum.
Het museum krijgt met regelmaat schenkingen van materialen en voorwerpen van mensen die graag willen dat hun schenking met liefde en zorg tentoongesteld wordt voor een breed publiek. Deze schenkingen leveren een bijdrage aan het voortbestaan van het museum en aan het vermeerderen van kennis over de oorlogsjaren bij jong en oud. Ook zijn schenkingen van financiële aard een mogelijkheid die belastingvoordelen biedt. Overweegt u een schenking? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord.
Ik begon in eerste instantie vanuit huis, later vanuit een schuur achter mijn woning en in 1994, nu 25 jaar geleden, ben ik verhuisd naar de huidige locatie, een voormalig schoolgebouw.’
Het museum staat boordevol met een verzameling van absolute pronkstukken, een Russische tank aan de voorzijde van het museum en een vliegtuig waarin waarschijnlijk Prins Bernhard heeft gevlogen.
Eigenaar Eef Peeters van het Arnhems Oorlogsmuseum trekt alle registers open om van zijn expositie rond de Slag om Arnhem en de bezettingsjaren in de Walburgiskerk spannende geschiedenis te maken. Twee parachutes hangen inmiddels hoog in de kerk. Een foto van een gerestaureerde Messerschmitt op ware grootte domineert de ruimte. Peeters hoopt de restaurateur zover te krijgen dat het vliegtuig straks in de kerk te zien. ‘Het vliegtuig is samengesteld uitbrokstukken van ooit gevonden wrakken. We willen laten zien welk type toestel op 19 september 1944 een van de twee torens raakte en daarna in de Lauwersgracht stortte.
De Britse kapitein Eric Mackay had zich verschanst in de Van Limburg Stirum School nabij de brug. Hij zag een bom op straat neerkomen maar deze ontplofte niet. In zijn boek Whoa Mahomet uit 1945 schreef hij dat de piloot ‘het vuur van ons machinegeweer trachtte te ontwijken en daarna tegen de kerktoren vloog’. De linkervleugel werd eraf gerukt. Grote vreugde alom.’
Een ereplaats in de expositie krijgt de legendarische Brit Digby Tatham-Warter die op het slagveld met een paraplu en bolhoed rondliep, met een knipoog naar Charlie Chaplin. Hij overleefde de strijd. Peeters wijst op de plek in de kerk waar ooit het altaar stond.. “Daar zal hij te zien. Met zijn paraplu en zijn laatste radioboodschap voordat hij zich moest overgeven omdat de kogels op waren: ‘Out of ammo, God save the King’.