Glider Museum

De drijvende kracht achter het Glidermuseum Wolfheze is de Wolfhezenaar Paul Hendiks (1961). Door de voorwerpen die zijn vader uit de oorlogsperiode heeft bewaard wordt de interesse in de Tweede Wereldoorlog bij Paul gewekt. Samen met zijn broer Wim legt hij begin jaren ’70 de basis voor een indrukwekkende en boeiende verzameling.

Bij de verzameling Glider Museum Wolfheze staat vooral de Geallieerde kant centraal.  Na een aantal jaren waarin de verzamelwoede wat afneemt, pakt Paul het begin jaren ’90 weer op. De focus komt nu vooral te liggen op de enorme aantallen grote zweefvliegtuigen die in september 1944 vanuit Engeland naar de Nederlandse landingsterreinen zijn gevlogen. Rond de eeuwwisseling wordt Paul gevraagd een deel van zijn verzameling tentoon te stellen in Museum Vliegbasis DeelenAls in 2009 op “Chaletpark Lindenhof” in Wolfheze een grote schuur beschikbaar komt, kan hij zijn wens van een eigen expositieruimte realiseren. De stukken van hem die in Deelen staan keren weer terug naar Wolfheze en worden aangevuld met heel veel nieuwe en bijzondere objecten.

Romp van Horsa Glider

Voortdurend breidt de verzameling zich uit en worden objecten getoond die tot dan toe nog niet onder het grote publiek bekend waren. Ook werkt Paul constant aan het duidelijk maken van de omvang van deze operatie en de impact die deze heeft gehad op de oorlogsindustrie in Engeland. Eén van de meest in het oog springende objecten is de romp van een Horsa zweefvliegtuig. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor de expositie zoals die vandaag de dag op “Chaletpark Lindenhof” te zien is. Het object geeft de bezoeker een idee van de ontzettend grote krachtsinspanning van de Britse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast deze romp is ook een substantieel deel van een Amerikaanse Waco zweefvliegtuig tentoongesteld. 

Locatie

De expositie bevindt zich op “Chaletpark Lindenhof”, aan de rand van Landing Zone S.  Op loopafstand bevinden zich verschillende bezienswaardigheden. Vooral tijdens de eerste dagen van de slag om Arnhem is dit gebied het toneel van hevige gevechten. De Duiker onder de spoorlijn, het Glider-monument bij de entree van de Camping Lindenhof en de Airbornebank Wolfheze  op het Dorpsplein herinneren hieraan. Wie bereid is iets verder door te lopen zal verschillende schuttersputten uit de slag om Arnhem vinden. De Schuttersputjes Hoofdkwartier 4de Parachute Brigade zijn hiervan een voorbeeld.

Entree van het Glider Museum

Het Glider Museum is gevestigd in een grote schuur van wel 70 meter lang. Aan de voorgevel hangen de vlaggen van de landen die betrokken waren bij het einde van de oorlog en de bevrijding van Nederland.

Gliders Wolfheze 18 sept. 1944 kopie

Luchtfoto met Gliders 18 sept. 1944

Op de tweede dag van de Slag om Arnhem en de landingen van zweefvliegtuigen en parachutisten bij Wolfheze is deze luchtfoto gemaakt met de ongeveer 600 zweefvliegtuigen en hun diepe sporen in het land.

In het museum bevindt zich verder een stoel uit de cockpit van een Hamilcar zweefvliegtuig. Op zondag 17 september 1944, heeft sergeant Charles W. Winkworth op deze stoel gezeten, toen zijn zweefvliegtuig bij de landing over de kop sloeg. Bij dit ongeluk is de sergeant gesneuveld, waarna hij in de directe nabijheid een veldgraf heeft gekregen. In de wintermaanden van 1944 op ‘45 is dit graf verloren gegaan, waardoor Winkworth tot op heden één van de vermiste militairen van de slag om Arnhem is. In de nabije toekomst zal er verder historisch onderzoek naar zijn persoon worden verricht. 

De Airbornebank op het Dorpsplein in Wolfheze herinnert aan de fataal aflopende Slag om Arnhem. Deze bank wordt bij de onthulling in 1991 geadopteerd door de veteranen van het Glider Pilot Regiment als hún monument. Dit zijn de piloten van de ongeveer 600 zweefvliegtuigen die bij Wolfheze geland zijn (twee piloten per toestel).

Elk jaar vindt op de zondagmiddag ná 17 september een korte herdenking bij deze bank plaats. Dit is de zondag waarop ’s morgens traditiegetrouw de grote Herdenkingsdienst op de Airbornebegraafplaats in Oosterbeek plaats vindt.

Paul Hendriks is in 1991 lid geweest van het comité dat deze bank mogelijk heeft gemaakt en is nog steeds elk jaar nauw betrokken bij de herdenking.

Momenteel worden er plannen in gang gezet om de expositieruimte verder te verbeteren. Vooral op het gebied van klimaatbeheersing zal er één en ander verder worden verbeterd. De schuur zal moeten worden geïsoleerd, maar het aanblik vanaf de buitenkant zal zoveel mogelijk bewaard blijven. Ook de historische onderzoeken naar de tentoongestelde objecten zullen de komende jaren verder worden geïntensiveerd.

Reageer


Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden