Wolfheze: opkomst van een dorp

Wolfheze: opkomst van een dorp

W

Wolfheze is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwezoom en maakt deel uit van de gemeente Renkum. Onder het dorp Wolfheze valt ook het buurtschap Buunderkamp en de wijk Hazeleger. Oudere vermeldingen zijn 1390 Wolfhesen, 1402 Wolfsheezen, 1657 Wolfheese, ca. 1910 Wolfhezen. NaamsverklaringSamenstelling van wolf  ‘dier’ of persoonsnaam Wolf en hees ‘struikgewas, kreupelhout’.

1. Genieten van rust en ruimte

Wolfheze is een erg mooi gelegen dorp en biedt een veelheid aan mogelijkheden voor wonen en recreëren. Het gebied heeft maar liefst twéé mooie heideparken en daarnaast volop mogelijkheden voor een dagje uit met het hele gezin en in de nabije of wat verdere omgeving. Wolfheze is door al deze mogelijkheden een ideale plek om te wonen en ook om je vakantie door te brengen! Of je nu houdt van lekker actief bezig zijn of juist wilt genieten van rust en ruimte: Wolfheze heeft het, natuurlijk! Onder de meest geliefde activiteiten vallen wandelen en fietsen. Dit kan beide uitermate goed in Wolfheze. Er is een prachtig netwerk van uitgezette  wandel- en fietspaden waarvan je gebruik kunt maken.  

Ook zijn er gave avontuurlijke MTB-routes. En je raakt niet snel uitgekeken, want de gemeente Renkum met de andere dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Renkum en Oosterbeek, is maar liefst 40 km² groot! Deze Renkumse dorpen met zijn voormalige landgoederen staan landelijk op de nominatie om het meeste groen binnen de bebouwde kom, Oosterbeek staat het hoogst in de ranglijst op 5 met maar liefst 300 vierkante meters groen per persoon, Wolfheze daarentegen staat op 14 met 99 vierkante meters groen per persoon. Houd je ogen en oren dus goed open, want met een beetje geluk spot je een ree, wild zwijn, edelhert of misschien zelfs een wolf.

2. Dorpsvorming door Psychiatrisch ziekenhuis

Wie Wolfheze zegt, denkt onwillekeurig aan het daar gevestigde grote psychiatrisch ziekenhuis, het vele groen en de bijzondere aantrekkingskracht van historische sporen in het landschap zoals grafheuvels en oude wegen. Als er een dorp in Nederland is waar wonen en werken, natuurschoon en dorpse knulligheid moeiteloos in elkaar overvloeien dan is dat Wolfheze. Een dorp met ruimte, vol karakteristieke plekjes en een ongekende variatie aan woonvormen waardoor oud- en nieuwbouw elkaar verbinden. De nieuwe eigentijdse wijken als het Hazeleger, Wolfsheide en nog te bouwen Boven Heide kenmerken zich door bijzondere architectuur en een ongekende variatie aan woonvormen. Op het Dorpsplein bij het Station is er elke vrijdag een kleine markt, waar een klein aantal marktondernemers een uitgebreid en compleet assortiment aanbieden. Het accent ligt daarbij op de voedingsbranche met kaas en brood.

3. Nieuwbouw in Wolfheze

De kleine nieuwe wijk Wolfsheide is praktisch klaar, doch er staat een ander nieuwbouwproject op stapel! Dat is de wijk Boven Heide op het terrein van het voormalige bedrijf Willemsen Naaldhout aan de Duitsekampweg. Van Wanrooij-Van Schijndel Bouw en Ontwikkelingsmaatschappij BV bouwt 50 woningen in project Boven Heide. Er is gestart met de voorbereidingen van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. 

Vorige Nationale Parken De Veluwe

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden