Fietsen en Wandelen

Fietsen en Wandelen

I

In Wolfheze is het een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving waar inwoners en toeristen hun tijd door kunnen brengen. In ons dorp ligt de nadruk op de recreatiezones en -terreinen, het recreatief netwerk van fiets-en wandelroutes, verblijfsrecreatie, toerisme en sport. Als dorp streven we naar combinaties met natuur, cultuur, landbouw en erfgoed.Natuur laat je leven! Ook de bestuurlijke samenwerking op het gebied van recreatie (dorpsbelang en recreatieschappen) en beheer en financiering van terreinen, routes en andere voorzieningen vinden we belangrijk. Buiten recreëren zorgt voor ontspanning en is leuk en nog gezond ook! De routenetwerken in Wolfheze brengen mensen op nieuwe ideeën en zorgen voor spreiding in de regio. Dat is gunstig voor de lokale economie in een bredere regio en gebieden worden hierdoor niet overbelast. 

 

Wolfheze beschikt over een landschap dat van zichzelf al een aanzuigende werking heeft op toeristen. Toch valt er op het gebied van toerisme nog een wereld te winnen, bijvoorbeeld door meer te focussen op het kleinschalige. Het koesteren van de oorlogshistorie is voor ons erg belangrijk. Het Airborne Museum in het nabije Oosterbeek is een kernwaarde en meerwaarde in onze gemeente en draagt bij aan het herdenkingstoerisme. Het Beekdal met het bezoekerscentrum ‘De Beken’ is een sterke troef in Renkum die verder ontwikkeld kan worden, net als Tuin Lage Oorsprong in Oosterbeek. 

De Vereniging Dorpsbelang Wolfheze heeft een aantal mooie wandel- en fietsroutes rondom Wolfheze voor je verzameld en ook zélf twee unieke Glidernatuurwandelroutes (6 en 10 km) gemaakt. Zie: Wandelen en Fietsen met Dorpsbelang.

1. Volop fietsroutes in Wolfheze

Onderweg afstappen voor een museumbezoek, monument of kunstobject. Of ben je meer het type kilometervreter? Of ga je liever wandelen en laat jij je onderdompelen in de cultuurhistorie van Wolfheze of ben je sportief aangelegd en ga je op pad met je racer gravelfiets of adventure bike, of hou je je liever bezig met een tennispotje? Het kan allemaal in Wolfheze! Een dag, een weekend of een maand fietsen? Voor een avontuurlijke, actieve fietstocht of wandeltocht hoef je niet naar verre oorden, ook dichtbij kun je prachtige tochten maken. Lente, zomer, herfst of winter: het hele jaar door kun je de mooiste tochten maken in en rond ons Dorp. 

Fiets-wandelroutes Wolfheze (Natuurmonumenten)

694-4
Schermafbeelding 2022-08-22 om 15.04.15 2

Fietsen zit in ons bloed. Wie heeft er niet tegen de wind in naar school gefietst? Fietsen is ontspanning én inspanning. Fietsen is genieten van de rust. En mooie Nederlandse vergezichten. Fietsen met je kinderen is helemaal een geweldige ervaring. Doordat je langzaam reist, heb je de tijd om goed om je heen te kijken. 

Kopke yn 'e wyn en in bakje kofje

– Johannes Sluiter, eenzame fietser uit Friesland

2. Wandelen is goed voor lichaam en geest

Hoewel je zo je eigen doelen kunt stellen als toerist of recreant in Wolfheze heb je volop keuzes. Daarnaast kan buiten bewegen, je een gevoel van vrijheid geven en de tijd als het ware vertragen. Onderweg gebruik je al je zintuigen: je kijkt om je heen, prachtige heidevelden, de Wolfhezerheide de Doorwerthse heide, de Wodanseiken,  je ruikt de omgeving, je proeft de bosbessen, de bramen die je onderweg eet en je voelt de grond onder je voeten. Kom eens de wandelroutes volgen, variërend van 2 tot 21 kilometer. Voor iedere wandelaar zit er een geschikte route bij, of je nu een dagje uit bent met de familie of in je eentje de veluwezoom wilt bedwingen.  Wandelen in Wolfheze

3. Interessante dagtrips en uitstapjes

Gasten van het Dorp Wolfheze hoeven zich dan ook geen moment te vervelen. Door de unieke ligging in de uitlopers van de Veluwe is Wolfheze een perfecte uitvalsbasis voor allerlei interessante uitstapjes. Zo ligt de bekende dierentuin Burgers’ Zoo vlakbij. Met de Bush (overdekt oerwoud) en de Desert (overdekte woestijn) is het een geliefde bestemming om met het hele gezin naar toe te gaan. Ook het Nederlands Openluchtmuseum is uitstekend geschikt voor een dagje uit. De Nationale Parken liggen op een steenworp afstand van Wolfheze.

In de omgeving liggen verder de romantische kastelen Middachten,  Doorwerth en Rosendael met het landschapspark De Bedriegertjes en het noordelijk daarvan gelegen grillige natuurgebied De Posbank.

Vorige Wolfheze: opkomst van een dorp

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden