Het wordt ‘paradijselijk’: terug naar de natuur.

Het wordt ‘paradijselijk’: terug naar de natuur.

D

Er gaan in de gemeente Renkum zo’n 400 huizen gebouwd worden op een deel van het terrein van Pro Persona.  Omdat het dorp qua aantal huizen bijna verdubbelt, heeft de gemeente Renkum gesprekken gevoerd met de dorpsinwoners. Op basis daarvan is een dorpsvisie geschreven. Alied Fijen, omgevingsmanager bij de gemeente, “Wolfhezenaren vinden rust en wonen in het groen belangrijk, maar ook dat de voorzieningen in het dorp behouden worden”, legt ze uit. Sommige inwoners kijken uit naar de veranderingen, maar er zijn ook mensen die het spannend vinden. “Zij vragen zich af of de identiteit van het dorp wel behouden blijft.”

1.) Wolfheze snakt naar verjonging maar wil zeker geen Vinexwijk.

Wolfheze ligt aan de  rand van de Veluwe en dat was voor veel dorpsbewoners dan ook juist de reden hier een huis te kopen. En anders was het wel de bereikbaarheid, want het treinstation en de snelwegen A50 en A12 zijn dichtbij. Daardoor kent het dorp veel forenzen, maar ook ouderen die genieten van de rust en natuur. Bijna een derde van de dorpsbewoners is 65 jaar of ouder. Velen van hen wonen in grote huizen. Ze zouden best kleiner willen wonen, maar dan moeten ze hun dorp uit. Door een deel van de nieuwe woningen die op het terrein van Pro Persona komen voor ouderen te bestemmen,  kunnen ze straks in Wolfheze blijven wonen.

Wolfheze bebouwing

In totaal wonen er 1745 mensen in het dorp, onder wie slechts 155 kinderen. Het dorp snakt daarom naar verjonging. Al was het maar om de basisschool in stand te houden. Die moet deels komen van nieuwe gezinnen, die in de huizen kunnen trekken die ouderen achterlaten als ze naar nieuwbouw verhuizen. Daarnaast komen er, als het aan de dorpsbewoners ligt, ook woningen voor jonge mensen op het terrein van Pro Persona.

Uit de dorpsvisie blijkt dat Wolfhezenaren alternatieve woonvormen
wel zien zitten.

Het gaat dan om woongroepen voor ouderen, tiny houses en woongemeenschappen die voorzieningen als een moestuin en voedselbos delen. Als het maar geen eenheidsworst wordt. Wolfheze pleit voor variatie. Geen vinexwijk dus. Daarom pleiten de dorpsbewoners ervoor om meerdere architecten te vragen en niet meer dan honderd woningen te laten ontwerpen door een bureau. Hoeveel woningen er exact komen, is nog onbekend. Dat de huizen zorgvuldig ingepast worden in het parklandschap op het terrein van Pro Persona, vinden ze in Wolfheze belangrijker dan het aantal. Het gebied moet vooral lommerrijk blijven. Op basis van de dorpsvisie is samen met Pro Persona een voorlopige Structuurschets gemaakt die op 12 december 2023 aan het dorp is gepresenteerd bij een bijeenkomst in de Opstandingskerk op het Pro Persona-terrein.

Wolf lichtgroen
Vorige Wonen, werken en recreëren in Wolfheze

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden