Vroege Vogels in Wolfheze

Vroege Vogels in Wolfheze

D

Al gezien? Of weer even genieten van de televisie-uitzending van Vroege Vogels over Wolfheze en de Reijerscamp. Het Vroege Vogels team trekt in de vroege ochtend door een nevelachtig Wolfheze. Een aflevering met mystieke beelden van de majestueuze Wodanseiken en een bezoek aan Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth met de schilderijen waarop deze eeuwenoude eiken staan afgebeeld. Hoe zag het 19e eeuwse landschap er toen uit? Een duik in het verre verleden bij de Kerkheuvel en adders op de Wolfhezerheide die er hier net wat anders uitzien. Met de wolf die dit gebied opnieuw heeft gevonden en wat hiervan de gevolgen zijn op het vele wild dat dit gebied rijk is. Kijk je mee? Wolfheze is een relatief klein natuurgebied aan de rand van de Veluwe. De beroemde eeuwenoude Wodanseiken zijn hier bekend geworden door de schilders van de Oosterbeekse schilderskolonie, waarvan velen later gaan toebehoren tot de Haagse School. De oude eiken kampen nu helaas met de nodige problemen, ouderdom, droogte en stikstofdepositie bedreigen hun voortbestaan.

1. Wolfheze is van oudsher al een leefgebied van de wolf

Presentator Menno Bentveld bezoekt samen met de ecoloog van Natuurmonumenten Ellen ter Stege de eeuwenoude Wodanseiken en met boswachter Frank Theunissen de grazende schaapskudde in het territorium van de wolf. Sinds zijn komst, heeft de wolf het hele gebied op scherp gezet. Het grootwild, dus de edelherten, reeën en wilde zwijnen, zijn op hun hoede en blijven meer in groepen. Het jaaggedrag van de wolf heeft een enorme impact op zijn prooidieren. Beheerders zien nauwelijks meer jong wild in het kerngebied van de wolf. Daarom wordt hier ook al jaren niet meer gejaagd om de wildstand terug te dringen. Het is niet nodig!

Wat Wolfheze vooral interessant maakt, zijn de adders. Die zien er namelijk anders uit dan de adders in de rest van het land. Omdat het zo’n kleine populatie betreft, is er inteelt opgetreden en hebben de adders hier een ander kopschildpatroon dan elders in Nederland. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de soort en ze zien de aantallen afnemen. Dat heeft vooral te maken met verdroging. Sowieso is het een droog heidegebied, maar dankzij de beek die erdoorheen loopt, kunnen de adders hier toch gedijen.  Al vanaf de steentijd is Wolfheze bewoond, wat te zien is aan de grafheuvels die je hier verspreid aantreft. Het voormalige kerkje van het oude kerkdorp Wolfheze is in de 16e eeuw verdwenen. Benieuwd naar wat zij allemaal nog meer tegenkomen? Bekijk de volledige uitzending  via de website van Vroege Vogels TV.

Scherm­afbeelding 2024-01-21 om 16.00.28
Vorige Wolfheze: de tunnel onder het spoor

Reageer

Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden