De Wolfskreet, een uniek kwartaalblad

De Wolfskreet, een uniek kwartaalblad

S

Sinds 2003 krijgt heel Wolfheze élk kwartaal gratis dit mooie blad in de bus met allerlei nieuwtjes, reportages, interviews, historische verhalen, agenda, sport, recreatie etc. en natuurlijk de financieel onontbeerlijke advertenties. Eind 2002 ontstond het initiatief en werd er een enthousiaste redactie gevormd. Deze eerste redactie bestond uit wel zes personen en aan het eerste nummer werkten daarnaast ook Caroline Kelderman, Astrid van Schaijk en Ulbe Anema mee. Het eerste nummer verscheen in februari 2003, had 32 pagina’s en was nog van een eenvoudige kwaliteit met wat onduidelijke foto’s .

1.) Oplage, redactie en vaste rubrieken

De Wolfskreet is nu (2023) reeds bezig aan zijn 21ste jaargang, met dus maar liefst meer dan 80 (20 x 4) nummers en de kwaliteit van het drukwerk is enorm verbeterd. De oplage is 660 stuks en gemiddeld heeft het blad 60 pagina’s. De redactie bestaat nu uit vier personen, waarvan één ook de vormgeving van het blad verzorgt. Het blad heeft een aantal vaste rubrieken zoals: de mededelingen van de Vereniging Dorpsbelang,  de Oranjevereniging, Sterk Wolfheze, de lagere school de ‘Prinses Beatrixschool’ en van de Protestantse Gemeente Oosterbeek-Wolfheze, de rubriek van de boswachter van Natuurmonumenten, de historische rubriek ‘De Duizendjarige Den vertelde’ en de weekagenda.

winterwinewolfheze2020-scaled

Naast de bovenstaande rubrieken wordt ook aandacht gegeven aan eenmalige of jaarlijks terugkerende activiteiten zoals Winter Wine Wolfheze ( zie foto hierboven ) en Running Dinner, Kunstroute Renkum, nieuws van Pro Persona en Het Schild, het Openluchttheater de Klaproos en diverse sportevenementen. 

In de stad zie je veel mensen weinig. In Wolfheze weinig mensen veel.
Dat laatste kenmerkt de verbondenheid in het dorp.

Verder worden er ook interviews geplaatst met BW’ers en OBW’ers (Bekende en OnBekende Wolfhezenaren), met “Ik Vertrekkers” en met duurzame-huizen-bouwers. Ook werknemers van verschillende afdelingen van Pro Persona en vrijwilligers van de Brandweer komen aan het woord. Onze “buren” krijgen ook een plekje in de Wolfskreet, zoals bijvoorbeeld het Heelsums Beekdal, Rijkswaterstaat en de kaartclub in Doorwerth. En als er iets te klagen valt: dan wordt een Hakblok geplaatst. Gelukkig is er ook plaats voor het Hartblok: ruimte om iets moois te zeggen over iets of iemand! Kortom: alles ín en óm en úit Wolfheze verdient een plek in de Wolfskreet! Mis je iets:  laat het de redactie dan weten via  redactiewolfskreet@gmail.com

2.) De kreet van de wolf en vragen om aandacht

Veel van wat wij over wolven denken te weten, spoort niet met de werkelijkheid. Wolven opereren bijvoorbeeld zelden solitair: het zijn bijzonder sociale dieren, die het liefst in een roedel leven. Een wolf is, zeker in zijn eentje, een nerveus en angstig dier: hij bezit een ingebouwde angst voor mensen, en zal – bij wijze van spreken – met ‘angstdiarree’ op de loop gaan voor de eerste de beste oma in Wolfheze. De langgerekte kreten van de wolf (meestal ‘huilen’ genoemd) dienen om met elkaar te communiceren. Zo laten ze aan elkaar weten waar ze zijn, wat ze aan het doen zijn, te roepen om op jacht te gaan of juist te melden dat er een prooi is gevangen. Die behoefte tot communiceren met anderen en dat sociale van de wolf is precies datgene wat het dorpsblad de Wolfskreet zo typeert en tevens stimuleert. Een goed gekozen naam dus!

3.) Wolfskreet ook digitaal te bekijken

Wanneer de wolf zijn maan niet heeft, zal hij naar de sterren huilen. Overigens is de Wolfskreet ook digitaal te bekijken op de site van Dorpsbelang Wolfheze en wel van het eerste nummer in 2003 tot de laatste Wolfskreet. Je vindt het op: www.dorpsbelangwolfheze.nl

Wanneer de wolf zijn maan niet heeft, zal hij naar de sterren huilen.
Vorige Posbank, Planken Wambuis, Reijerscamp

Reageer


Eén van de mooiste en meest veelzijdige Dorpen van Nederland. Aan de rand van een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden  in West-Europa. De Veluwe.

Wolfheze - Mad UX © 2022. Alle rechten voorbehouden