Wolfheze en de schilders van de Veluwezoom

Kunstenaarskolonie Oosterbeek
In 1841 komen de schilders Frederik Hendrik Hendriks en Johannes Warnardus Bilders in Oosterbeek wonen om daar in de natuur te kunnen werken en studeren. Beiden omringen zich met een aantal leerlingen en dit trekt ook andere schilders aan, met name uit het westen van het land. Het dorp Oosterbeek kan daardoor gerekend worden tot de vroegste kunstenaarsdorpen van ons land. Het gevarieerde landschap en de bijzondere natuurschoon van Oosterbeek en Wolfheze maakt dat deze streek erg geliefd is bij deze kleine groep kunstschilders


Wolfhezerbeek met Wodanseiken door F.H. Hendriks
(collectie M.O.S.)


F.H. Hendriks

Frederik Hendrik Hendriks omringt zich met leerlingen als Jacob Cremer, Petrus Oerder en Marinus Harting. Samen met hen ontdekt hij al tekenend en schetsend de mooie omgeving van Oosterbeek en Wolfheze. Met name Wolfheze trekt Hendriks erg aan en veel van zijn schilderijen hebben de natuur van Wolfheze tot onderwerp. Hieraan dankt hij dan ook zijn naam ’Meester van Wolfheze’.
J.W.Bilders
De naam en faam van Oosterbeek breidt zich vooral uit met de komst van Johannes Warnardus Bilders. Hij heeft een grote aantrekkingskracht op een jonge generatie schilders, die onder invloed van het Franse Barbizon de ateliers verlaten. Buiten schilderen, “en plein air”, is de nieuwe trend. In weer en wind de confrontatie met de natuur aangaan en deze in impressies vastleggen. Voor kortere of langere perioden verbleven zo – vooral ’s zomers - hier Willem Roelofs, Anton Mauve, de drie gebroeders Maris, Paul Gabriël en Johannes de Haas. Ook zij schilderen veel in Wolfheze waarbij de Wodanseiken, de Wolfhezerbeek en de glooiende heide van Laag Wolfheze geliefde onderwerpen zijn.

Watermolen a/d Wolfhezerbeek door J.W. Bilders
(collectie M.O.S.)

boek: Magie van de Veluwezoom

Tegelijkertijd ontwikkelt het dorp Oosterbeek zich tot geliefd oord van gegoede families uit het westen van het land, die buitenplaatsen kopen of laten bouwen. Zo koopt Jan Kneppelhout in 1848 het landgoed met landhuis “De Hemelsche Berg”. Deze families faciliteren de kunstschilders met materiaal en aankopen van werken. Jan Kneppelhout toont zich in deze een ware beschermheer van de kunstenaars en financiert de studie van Gerard Bilders, de zoon van Johannnes Warnardus. Niet alleen schilders streken neer in en rond Oosterbeek en Wolfheze maar ook schrijvers, musici en beeldhouwers. Deze groep schilders die de Veluwezoom regelmatig bezoekt vormt de kern van de latere Haagse School.

Magie van de Veluwezoom biedt een prachtig beeld van het werk van deze schildersgroep.Te verkrijgen bij onder andere boekhandel Meijer & Siegers te Oosterbeek.

Prijs: € 49.95
ISBN: 90.5897.4707
uitgegeven door: Uitgeverij Terra Lannoo BV

 

Meer informatie vindt u op de site www.veluwezoomnatuurlijk.nl of www.museumveluwezoom.nl.