Maart - April

Dorpshuis Wolfheze start Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Repair Café organiseert op de laatste zaterdag van de maand, op 31 maart het allereerste (try out) Repair Café De gemeente Renkum in “de Burcht” te Wolfheze. In Dorpshuis "De Burcht" te Wolfheze, Macharislaan 15, draait het op 31 maart 2012 allemaal om repareren.

Tussen 13.00 uuren 17.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en misschien een fietsenmaker en handige vrouwen en mannen die gratis helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. En dat op iedere laatste zaterdag van de maand..

Door repareren te promoten, wil “De Burcht” Repair Café Wolfheze bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Marcel Rowaan. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." Marcel wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie de website van Repair Cafe) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Wolfheze Info over deze zaterdagmiddag in “De Burcht” te Wolfheze

Britse TV aandacht voor Glider Collection Wolfheze

De Britse televisie productiemaatschappij 360PRODUCTION gaat in mei/juni een documentaire opnemen over operatie Market Garden. daarbij wordt er ook gefilmd in de Glider Collection Wolfheze en het Airborne Museum in Oosterbeek. Het programma zal worden gepresenteerd door Dan Snow, een jonge historicus die veel weet van de Slag om Arnhem en wat er in en rond Arnhem is gebeurd in de septemberdagen van 1944.

Het programma wordt opgenomen voor de BBC.

Glider Collection Wolfheze heeft eigen locatie

De Glider Collection Wolfheze heeft een eigen thuis gekregen. Paul Hendriks - oprichter van de verzameling- is sinds 21 maart j.l. eigenaar van de loods waar zijn verzameling antiquiteiten van de WO II en de Slag om Arnhem in het bijzonder worden tentoon gesteld. Het heeft even aan een zijden draadje gehangen, want Paul dreigde met zijn collectie dakloos te worden toen zijn partner-in-crime Jan Aalderink een deel van het chaletpark/campingterrein 'De Lindenhof'heeft verkocht.Paul is erg in zijn nopjes en opent zaterdag 26 maart weer de deuren van wat hij met recht ZIJN museum mag noemen!.